Jennie Stenerhag

Bakgrund

Jag är tävlingscyklist på elitnivå och hemmaklubben är Falu CK. Jag har en idrottslig karriär bakom mig som alpin utförsåkerska, denna satsning började på barnsben och slutade vid 22 års ålder pga en allvarlig knäskada, jag är envis så knäet hann opereras 5ggr innan jag insåg att det var dags att lägga av. Elitidrott och hård träning har alltid funnits och varit naturligt i mitt liv, efter karriären på skidor försökte jag mig på ett "Svensson liv" utan att trivas. Sedan 8 år har jag cyklat och känner att det här är något jag verkligen vill satsa på.

Det började med att jag genomförde en Svensk klassiker 2002/03 och fick blodad tand för cyklingen. Så jag har inte varit cyklist speciellt länge men har ändå hunnit göra några riktigt bra resultat. Det bästa resultaten hittills anser jag vara SM guldet på landsväg, segern i Cape Argus cycle tour i Sydafrika och tredje platsen i UCI etapptävlingen Albstadt frauen rennen 2009. Jag började som MTB cyklist och gick ganska snart över till landsväg. 

Min karriär som cyklist har inte varit någon dans på rosor, första säsongen, 2004, fick jag en fraktur i ryggraden, 2005 var jag övertränad och började tävla i juli, 2006 var skadefri och gick väldigt bra. 2006 var min första säsong som proffs, då körde jag för ett Italienskt stall, det året fick jag även åka med på 3 landslagsuppdrag. Det blev mitt dittills bästa år som cyklist med en del fina resultat både i Sverige och i utomlands. 2007 bytte jag stall och land och körde för Therme Skincare i Holland. Tyvärr blev även det här året skadedrabbat, jag kraschade under en tävling i maj i Holland och krossade armbågen. Efter det blev det rehabilitering och jag kunde inte tävla igen förrän i slutet av augusti. I december samma år var olyckan framme igen då jag bröt tummen i Sydafrika, men skam den som ger sig! Sedan dess har jag varit skadefri och 2008 blev ett bra år. Jag blev uttagen på 3 landslagsuppdrag och körde 6 UCI etapplopp runtom i Europa.

2009 års säsong blev lite av ett genombrott för mig, det började med många segrar i Sydafrika, bland annat i Cape Argus cycle tour vilket är världens största cykeltävling, sett till antalet startande. Det är stort i Sydafrika och det märkte jag efter den segern. Jag vann även många tävlingar hemma i Sverige och under året blev det 20 totalt och 32 pallplatser. Det blev 2 landslagsuppdrag och 3 UCI etapplopp. Självklart är SM guldet på linje något jag länge kommer att minnas och känslan att få köra i mästarkläder under ett år har varit enorm. En merit 2009 var även att jag vann den Sydafrikanska serien som sträckte sig över hela året och bestod av 13 tävlingar.

2010 har börjat bra och det är spännande att köra för det första svenska UCI laget Alriksson GoGreen. I skrivandets stund är UCI etapptävlingen Gracia - Orlova mitt bästa resultat, där körde jag för Svenska landslaget och hade två 6e platser på etapper och slutade på en 8e plats totalt, samt totalsegern i Pinse cup i Danmark. Jag ser fram emot den här säsongen väldigt mycket!

 

 

Foto: Borås Tidning