Jennie Stenerhag

Senaste nytt

Tävlingsrapport från Nya Zeeland

2006-03-07

Så har jag blivit en erfarenhet rikare. Igår kom jag tillbaka till Stellenbosch efter en ovärderlig erfarenhet och en rolig tävlingsvecka i Wellington, Nya Zeeland. Där körde jag mitt livs första världscup och för första gången har jag tävlat mot de absolut bästa tjejerna i världen, där fanns regerande och tidigare världs-, OS- och nationsmästarinnor och de största proffslagen fanns på plats.

 

Min vistelse började med en vecka hos kompisar i Auckland för att komma in i rätt tidsrytm och bli av med jet lagen som var ganska påtaglig eftersom jag förflyttade mig 11 timmar framåt. Efter det var det några dagar i Wellington med team presentation och "riders parade". Vi fick köra med poliseskort genom Wellingtons gator mitt i lunchrusningen, en lite ovanlig upplevelse för mig. Jag träffade mitt lag som var ett av de två mixade internationella lag som organisatören hade satt ihop, Susanne Ljungskog körde i det andra. Mitt lag hette UKNZJOBS.COM och bestod förutom mig av tre tjejer från Australien, en från Canada och en från USA. Vi trivdes och hade skoj tillsammans så jag kände att veckan skulle bli lyckad vad som än hände.

 

Tävlandet började på onsdag kvällen med första etappen på en tre dagars tävling. Det var ett GP lopp som blev hårt från start till mål. En utbrytning skedde ganska snabbt och jag slutade i den jagande huvudklungan efter en ganska rörig avslutning då organisatörerna inte gav klara besked. På torsdagen fortsatte vi med ett 100km långt linjelopp som startade i lagomt tempo men som blev riktigt hårt när vi närmade oss backarna och i den sista branta backen blev tempot för hårt för min del så jag tappade kontakten med huvudklungan. Gick i mål lite drygt 6 minuter efter segrarinnan. Efter några timmars vila var det dags att tävla igen, ett nytt GP lopp. Touren avslutades sedan på fredagen med ett 12 km individuellt tempo lopp. Här slutade jag på 50:e plats och sedan blev jag 56:a sammanlagt i tävlingen. Även om jag inte är helt nöjd eftersom jag känt mig lite krasslig under och strax innan tävlingsdagarna så är jag nöjd med den erfarenhet jag fått av att tävla i en klunga med 130 andra tjejer, det är lite skillnad mot de små fält som kommer till start i Sydafrika och i Sverige.

 

Sista dagen på resan, söndagen, var även den största och viktigaste. Mitt livs första världscupstävling, i någon sport Det var en riktigt jobbig bana, ett varv på 6,2km i centrala Wellington som inkluderade två ganska jobbiga backar, en brant och en lång, samt 17 kurvor. De andra tjejerna sa att det är den mest tekniska på hela världscupen. Efter bara en kilometer kom en flaskhals och endast ca 5 personer kunde köra i bredd så redan där sträcktes fältet ut och tempot var stenhårt och snabbt redan från starten. Jag kunde inte hålla det hårda tempot som var från början och tappade huvudklungan redan på andra varvet och jagade sedan febrilt för att komma ifatt. Det här var det hårdaste lopp jag någonsin kört men så var det också en världscup, det blir inte mycket hårdare än så här. Sarah Ulmer som vann tredagarstävlingen gick loss redan på sjätte varvet och höll undan för klungan, hon gjorde något som ingen trodde var möjligt eftersom de andra tjejerna gjorde allt de kunde för att hämta in henne, hon vann solo med över 4 minuter. Eftersom varvet var så pass kort och tempot så hårt var vi många som blev varvade och då är reglerna att man inte får fortsätta. Så av det 130 tjejer starka startfältet var det endast 41 som fullföljde. Det kändes tråkigt att inte kunna fullfölja första WC starten fast jag är inte ändå inte besviken för jag har tagit med mig massor med erfarenhet och har nu något mer konkret att träna utifrån.

 

Om mindre än två veckor åker jag ner till Italien för att testköra för ett Italienskt proffslag och förhoppningsvis kommer jag där att få mer erfarenhet av att köra i stora klungor. Det ska bli kul och spännande och förhoppningsvis får jag en plats i laget. Innan dess står The Cape Argus på agendan nu på söndag, om jag blivit av med jet lag förstås. Efter det blir det hemfärd till Sverige den 15:e mars för att spendera två dagar där innan jag tar flyget till Italien.

 

Mer info och resultat från Nya Zeeland finns på www.cycletournz.com se även artiklarna som skrivits under tävlingens gång på www.cyclesport.se

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)