Jennie Stenerhag

Senaste nytt

Långlopps-VM i Sydafrika

2014-06-29

För två år sedan när jag började med långlopp och kände att jag ville satsa på det så blev det klart att Sydafrika skulle hålla VM i just långlopp 2014. Då fick jag tanken att det skulle vara målet med min satsning och efter det fick vi se om jag skulle köra mer. Idag var den dagen när VM gick i Sydafrika! Det känns jättekul att ha varit med om det här och det kändes nästan som en hemmatävling eftersom Sydafrika får ses som mitt andra hemland:-). Jag visste förstås redan innan tävlingen att jag ska satsa vidare på långlopp och mitt resultat idag höjde bara motivationen ännu mer!

 

Det har varit en bra vecka med Topeak laget, det är alltid intressant att se hur de riktiga proffsen förbereder sig!

 

Jag var lite nervös innan start, bara så där lagom så att man tänder till. Jag fick en bra start efter lite armbågar mellan tjejerna för att hitta en bra position. Det sprack upp ganska tidigt och vi var 7 tjejer i första gruppen, ledet drogs ut på stigarna och så kom vi ihop igen på grusvägarna. Snart satte 3 tjejer en ordentlig fart och det var de 3 som till slut tog pallplatserna. Efter första vätsekontrollen körde vi utför på en lerig stig sen över en bro, mina hjul bara försvann under mig och jag fann mig själv på backen, jag tappade mycket tid då kedjan hoppade av och jag inte fick på den. Jag kom iväg och efter en stund såg jag Robyn som hade kört om mig i vurpan, men så var det dags igen i en lerpöl, hjulen bara gled undan igen. Jag fick jobba hårt för att komma ikapp Robyn i den första långa uppförsbacken till vätskekontroll 2 som var efter 14km. Vi var nu 6a och 7a i tävlingen. Jag och Robyn körde Sani2C tillsammans och kör väldigt jämnt så vi tog sällskap och pratade ihop oss att vi skulle jobba ihop, det funkade väldigt bra! Efter ett tag såg vi de två Schweiziska åkarna Esther och Ariane så vi hade siktet inne på att försöka köra ikapp dem (fast vi lyckades inte med det). Efter 28km kom vi till ”The portage section” det var ca 2km där det var 5 sektioner där vi fick gå ner, det var riktigt besvärligt och jag tror vi tappade en hel del tid där. Den andra långa klättringen gick bra och även så det tekniska utförskörningarna tills vi började dagens sista långa stigning. Ungefär halvvägs upp tappade jag Robyn, jag kunde bara inte hålla i, jag såg henne ca 100-300 meter framför mig ända till vätskekontroll 6 som var efter 61km utan att komma ifatt. De sista 13 kilometrarna var de mest tekniska på banan, jag hade riktigt roligt och det var en härlig känsla att avsluta VM på de handbyggda stigarna som användes under XC världscupen för några månader sedan.

 

Det blev en 7e plats på VM, en förbättring från fjolårets 28e plats;). Banan var tuff men rolig, det ska vara tufft på ett VM! Den gick genom otroligt vackra områden och jag tror att alla utländska cyklister fick en riktigt ”Afrikansk” upplevelse, om dom hade tid att se sig omkring:-)

 

Imorgon bär det av hem till Sverige igen!

 

Ett stort tack till alla som har gjort det möjligt för mig att komma hit, Cape Brewing company, ICA Maxi Falun, Svenska cykelförbundet för att nämna några! Ett stort tack till Craig som har varit med mig på varenda pass för att kolla banan och även för massage så att mina ben var så bra som möjligt. Tack också till Topeak som lät mig bo med dem hela veckan, det har varit toppen!

 

Svenska landslaget: Calle, jag och Fredrik efter målgång

Direkt efter mål, trött men glad!

Svenska gänget på presentationen dagen innan.-)

Antal kommentarer: 1

2014-06-30 15:38:28 - JAN LILJERT, E-postadressen är dold, -

Bra kört Jennie!

Jan
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)