Jennie Stenerhag

Senaste nytt

Vinst på Billingeracet

2019-05-12

Foto: Oscar Ekstam

 

Jag kom ner till Skövde på fredag eftermiddag och hann precis köra en bit på banan innan himlen öppnade sig och ett rejält skyfall öppnade upp för en lertävling på lördagen. Prognosen sa sol och lite varmare än förra helgen, det kunde gå upp till så varmt som 15 grader, tjohoo vad varmt! Jag vågade inte riktigt hoppas på värme när det blev så kallt och blött på fredagskvällen men det sprack upp och marken hann torka tills vi startade vid kl 11 på lördagen.

 

På den här tävlingen startade vi tillsammans med herrarna nere i centrala Skövde och banan började med en backe upp till Billingen, där det dessutom var ett bergspris. Jag var nervös för jag visste hur hårt det skulle bli och speciellt starten med herrarna. Jag hade bestämt mig för att bara köra så hårt jag kunde upp till bergspriset för att försöka få lucka och om det skulle lyckas så skulle jag bara försöka hålla det så länge som möjligt, som tur var avslutades den här tävlingen med en rejäl backe som jag förlitade mig på ifall att jag inte skulle lyckas ta mig loss. Det blir en helt annan taktik när vi kör med herrarna, då är det mer full gas från start till mål.

Starten. Foto: Per Ahlström

 

Jag blev förvånad över att det inte gick så fort uppför asfaltsbacken så jag kunde lätt ta en bra position när vi gick av asfalten in på gruset. Det som är svårt är att veta om det är en tjej eller kille som sitter på ens hjul så jag tog i allt jag hade den sista biten upp mot bergspriset och lyckades ta det! Jag kanske gick på lite för hårt då det var redan efter 9 minuters tävlan och jag efteråt såg att jag hade haft tävlingens högsta puls redan där… Jag var på 42a plats där och nästan 30 sekunder före nästa tjej, så det hade kanske varit smartare att tagit det lite lugnare ;) Efteråt hade jag inte en chans att hålla någons hjul utan kille efter kille bara passerade mig och jag körde länge ensam. Till slut när vi kom ner på banvallen lyckades jag sitta kvar i en klunga ett tag men så kom vi till en stig och jag kom in långt bak i gruppen. Jag hade inte samma kraft i benen som killarna så ute på nästa väg kunde jag inte trycka så hårt så att jag kom in på hjul igen och får köra ensam ett tag igen. Så där höll det på ett tag, jag körde lite ensam och ibland med andra.

Branten upp till bergspriset. Foto: Happyride.se 

Inne vid varvningen efter ungefär halva banan fick jag höra att jag hade en ledning på 1.15 och jag gjorde vad jag kunde för att inte tänka på att det inte alls är mycket utan försökte att köra på så gott jag kunde. Jag hamnade tillsammans med 2 killar och vi växeldrog bra.

Vid stenkistan inne vid varvningen. Foto: mtbfoto.se

Efter ett tag kom en lite större klunga ikapp oss men de satt mest bakom och inne på en lång stigsträcka drog jag hela vägen och tyckte det var konstigt att ingen passerade, i vanliga fall brukar killarna vara väldigt snabba på att passera oss tjejer, speciellt på stig. Jag ville hålla farten uppe så jag kände att jag drog ganska mycket och det kändes bra att få kommentaren av en av herrarna när han sa ”ingen kan i alla fall beskylla dig för att sitta hjul”! Jag började bli trött i benen och visste inte om jag var rädd för eller såg fram emot sista backarna upp till mål. När vi hade ca 5 km kvar och jag får höra från åskådare att jag är ensam tjej och ingen syns bakom började jag slappna av något och släppte de herrar jag körde med för tillfället. Jag hade hela tiden koll bakåt på att ingen tjej var på väg ikapp och kunde hålla ett bra tempo utan att stressa. De sista 2 backarna är grymma och sista biten på ”strupen” är så brant att man knappt tar sig upp på trötta ben. Jag var så otroligt glad över att jag inte behövde spurta om segern idag för mina ben var redo att dra ihop sig i kramp på upploppet! Det blev en 1.45 minuters marginal ner till Emmy som hade kört om Nellie om andra platsen. Riktigt starkt av Nellie att ligga 2a största delen av loppet och bli 3a efter ett helt år borta med skador!

Trött vid målgång! Foto: mtbfoto.se 

Det var skönt med en seger efter en motig början på året och det var skönt att känna att det höll hela vägen även om jag körde så hårt jag kunde istället för att försöka köra taktiskt med hjälp av herrarna. Jag är nöjd med min insats idag. Tack Billingeracet för en bra tävling och för att ni dubblade bergspriset om man vann tävlingen ;) Lite extra klirr i kassan är alltid bra. Och jag kom på en 68e plats totalt så det var 26 personer som körde om mig från bergspriset….kanske att jag gick ut lite för hårt.

Prispallen med Emmy, mig, Nellie, Sandra och Ingrid. Foto: mtbfoto.se 

Vi spenderade mycket tid i min Skoda Kodiaq den här helgen då den styrde mot Stockholm efter tävlingen för att jag skulle vara ledare på en kurs för Mountainbikeskolan på söndagen. Det var jätteroligt att vara med där och se så många tjejer som vill förbättra sina färdigheter på cyklarna och är intresserade av denna fantastiska sport! Alla var jätteduktiga!

Nu har jag behov av lite vila och återhämtning hemma i Falun.

 

Bilen packad och redo för en helg!  

Vid Right for bike's tält före start, det var kallt! Foto: mtbfoto.se

 

Antal kommentarer: 1

2019-05-16 19:37:45 - amaLia

(heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)