Jennie Stenerhag

Senaste nytt

En tur till Tjeckien och etapptävlingen Krasna Lipa

2010-07-13

Jag har haft en riktigt bra månad i Falun sedan sista resan som var till Spanien, det har blivit många fikan med kompisar och mycket avkoppling hemma. I tisdags förra veckan var det dags att åka igen, det blir en 3,5 veckors tävlingsturne vilken startade med ett etapplopp i Tjeckien. Vi i Alriksson GoGreen som åkte iväg var jag, Madde, Monica, Malin, Jessica och Johanna (så än en gång hette hela laget något på M eller J:-). Med som ledare hade vi Thierry från Danmark, Kjell och Martin, det var en ny erfarenhet för Martin att vara med som massör, och det klarade han galant!

 

Vi kom fram till Krasna Lipa och fick vårat hotell, fast när vi såg stället vi skulle bo på ändrade vi beteckningen till boende, det var inte mycket mer än så… Vissa av oss tyckte nog inte om maten heller fast jag fick ner det mestaJ Som tur var hade vi med oss kaffekokare i bussen, tror vi kunde ha tjänat en hacka på att sälja kaffe till de andra lagen… Tjeckien är tjeckien…;)

 

Det var 31 lag och 170 tjejer på startlinjen, jag har nog aldrig kört ett etapplopp med så många startande, så jag var lite nervös för hur det skulle gå att ta sig fram i klungan, fast det gick bra. Första etappen var 116 kilometer på en ganska kuperad bana, jag har kört den här tävlingen 2 gånger tidigare så jag kände igen banan lite. Efter 32 kilometer kom första bergspriset och jag låg längst fram så när de andra trissade upp farten trissade jag ännu mer, tyvärr var det dock en tjej som var starkare, men jag var i alla fall 2a där. Monica var 2a på första spurtpriset och när vi närmade oss det andra kände jag igen mig och sa till Monica att det var dags och hur det skulle se ut där linjen var, det hjälpte för hon tog den spurten! Benen kändes bra hela tiden fast jag satt för långt bak när vi gick in i sista backen, den var ännu brantare än jag mindes så jag tappade de första ca 200 meter från toppen och sen var det bara 2,5km kvar till mål utför, så jag kom i mål som 26a 27 sekunder efter täten. Madde satt bra med där framme och slutade 9a. Monica kom några sekunder bakom mig och blev 27a. Med det blev vi 4a i lagtävlingen så med våra spurter och berg så var vi rätt så nöjda med vår insats.

 

Andra etappen startade i 33 graders värme kl 10, så det var säkert ännu varmare mitt på dagen… Jag trivs ju i värme så jag klagar inte;) fast visst ville vi stå i skuggan så länge som möjligt innan start och det var superviktigt att dricka mycket under loppet! Gårdagens slutbacke skulle avverkas 3 gånger idag. På väg till varvet kom tåget vid en järnvägsövergång så klungan fick stanna några minuter… Det blev aldrig någon riktigt hård körning och varje gång i backen blev det en liten första grupp fast det hämtades alltid in på väg ner och ut på varvet igen. Jag, Madde och Monica satt med i första klungan till mål och jag kände mig riktigt pigg och taggad för att spurta, jag kom bra in på upploppet men blev lite instängd mot staketet och vågade inte knuffas för en bättre placering, så slutade 11a.

 

På tredje dagen kom värmen ordentligt och det var dagen för dubbeletapp! Tempot i Polen hade kortats ner något p.g.a vägarbete fast det var ingen som klagade direkt, vi försökte mest leta skugga och kyla ner oss innan start. Det var 18 kilometer vi skulle köra och det fanns lite backar på banan. Värmen gjorde nog att det inte kändes riktigt bra för någon, jag försökte verkligen ta i allt jag hade och det kändes som jag skulle koka över. Det blev en 10e plats vilket jag var nöjd med, i och med det klättrade jag till en 10e plats i totalen också.

 

Vi hann till boendet i någon timme och vila lite innan det var dags för eftermiddagsetappen som startade kl 16 i 40graders värme. Vi körde en varvbana på ca 25 kilometer 4 gånger, på varvet fanns 4 backar så det kändes som att det gick uppför eller nedför mest hela tiden. Mot slutet av första varvet var det en krasch precis bakom mig, och då menar jag PRECIS bakom för de ramlade in i mitt bakhjul och 3 ekrar gick av, surt!! Fast ändå tur att jag inte också kraschade. Hjulet gick inte ens att snurra så det var bara att vänta på service för att få nytt, sen blev det karavan tillbaka till klungan. Efter det satt jag bra med och speciellt i backen vid bergspriset, för jag ville vara med om en grupp skulle komma iväg, fast det hände aldrig. Lite synd kan man tycka när man sitter med bra där framme. Det blev klungspurt och de sista 5 kilometrarna blev riktigt snabba, oroliga och farliga i alla kurvor, det blev ett antal krascher och jag vågade inte riktigt riskera nåt så kom i mål som nummer 34 i klungan.

 

Sista dagen var det många trötta och slitna ben på startlinjen i värmen. Jag låg 11a inför etappen på samma tid som hon som var 10a och jag hade topp 10 som mål så jag tänkte försöka få någon bonussekund. När vi närmade oss första spurtpriset efter 8 kilometer gick jag fram för att spurta, med 500 meter kvar började det gå uppför och den här spurten visade sig vara i en backe, inte vad jag hade räknat med direkt, fast det var bara att köra på och jag blev 2a så fick lite sekunder, bara det att tjejen som vann den spurten var just hon som låg 10a… inte bra!! Banan var ”bara” 98 kilometer idag fast det kändes längre, det var mycket backar som tog ut sin rätt i benen. Vi avslutade med ”varvet” som vi hade kört både på första och andra etappen och 3 gånger skulle vi uppför den branta backen. Jag var helt färdig och hade ingen ork att trycka på, kom lite efter de 20-30 första varje gång på toppen fast kom ikapp nedför, förutom sista gången när det var 2,5km till mål. Då var jag ändå närmare klungan på toppen fast dom körde så snabbt utför, blev 30e på etappen och halkade ner till 13e plats totalt, så missade mitt mål med några placeringar fast får nog vara lite nöjd ändå, det fanns inte mer kraft den här gången… Madde och jag följs som vanligt åt, hon slutade 12a:-)

 

Resultat hittar ni på http://www.tourdefeminin.com/index.htm

 

Efter tävlingen satte vi oss i bilarna och körde hela vägen till Sverige, kl 02.45 blev jag avsläppt i Halmstad hos mina kompisar Joakim och Åsa, här ska jag ha en veckas semester fram till lördag då det är kortbane SM i Malmö, det kommer att sändas direkt på SVT1 och vi startar kl 11.40, så då får ni bänka er framför TVn:-)

 

Igår var vi ut och kollade in Halmstad, jag har aldrig varit här tidigare, det är en fin stad, känns lite som en semesterort, så det ska nog bli en bra vecka, ser ut att bli en och annan glass i värmen;)

 

Monica, Jessica, Johanna, Madde, Jennie, Malin

 

Klungan var stor första dagen!

 

 

Uppvärmning inför tempot

 

Försöker sitta i skuggan så länge som möjligt innan etapp 4 som startade i 40 graders värme!

 

Utvärdering efter etapp 4....

 

Utanför vårt boende

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)