Jennie Stenerhag

Senaste nytt

En helg i Sabie + höghöjd

2015-02-22

Direkt efter Tankwa Trek förra helgen flög jag till Johannesburg och körde till Dullstroom, ett populärt ställe i Sydafrika för höghöjdsträning då det ligger på 2000möh. Jag har alltid haft svårt att tävla på höghöjd och då vi den här helgen hade en tävling i Sabie där vi under tävlingen kommer upp på 1900möh så passade jag på att lägga ett träningsläger på dessa höjder för att se om min kropp kan lära sig att komma överrens med den tunna luften här uppe. När man kommer upp på så höga höjder gäller det att ge kroppen några dagar för att acklimatisera sig så det blev bara några lugna turer i omgivningen, det är fantastiskt vackert här!! Emily, en kompis från Kapstaden har flyttat till Lydenburg vilket är 53km från Dullstroom och på 1400möh och bättre höjd att träna på, så de första två dagarna åkte jag till henne och tränade där istället.

I fredags åkte jag till Sabie för att köra en XCM World Series UCI tävling, vilket också var en kvaltävling för årets Långlopps-VM i Italien, förhoppningen var att det skulle vara lite lättare att andas efter att jag hade spenderat 5 dagar här upp. Tävlingen var 72km och vi skulle klättra 1850 meter och den mesta klättringen gjordes under första halvan av loppet! Med en sådan banprofil behövs inga attacker, fältet sprids ut så fort vi backarna börjar. När vi gick in i första backen kom Ariane, Robyn och jag iväg på en gång och var tillsammans tills vi började andra backen då Ariane körde ifrån oss sakta men säkert… Jag gick ifrån Robyn fast hon kom ikapp mig utför strax innan vi började dagens längsta klättring på 10km och en lutning på 5-10%. Jag var tillsammans med Robyn uppför halva backen då hon började glida ifrån och det var det sista jag såg av henne.

Det var en riktigt hård bana, min tävlingstid på 3 timmar 54 minuter över 72km säger en hel del! Utförsbackarna är steniga om det är en väg och annars hala stigar, det var inte någon gång där kroppen fick återhämta sig!

Jag behöll min 3e plats och är nöjd med det, speciellt med tanke på att  jag var 8e i den här tävlingen för 2 år sedan och jag måste säga att det gick lite lättare att andas den här gången:-) Ariane tog än en gång hem segern och Robyn blev 2a, ett bra resultat för Team Ascendis Health!

Jag stannade kvar i Sabie och körde halv Marathon idag, det var en 45km lång tävling och kanske egentligen för de yngre och mindre erfarna, anledningen till att jag körde den var för att få 2 hårda dagar på raken och det fick jag verkligen! Den här banan har ca 1000 meters klättring på bara 45km!

Efter tävlingen träffade jag några vänner från Stellenbosch som flyttat upp hit, jag har inte träffat dem sedan deras bröllop för snart 2 år sedan, så det var otroligt kul att ses igen!! Nu är jag tillbaka i Dullstroom för att fortsätta mitt höghöjdsläger!

Ett stort tack går till Cape Brewing Company som hjälper mig att kunna genomföra mitt läger!

Tufft utmed banan 

Äntligen i mål! 

TV intervju tillsammans med lagkompis Robyn som blev 2a 

Pallen med Vera (5a), jag (3a), Ariane (1a), Robyn (2a) och Candice (4a) 

Pallen efter Halv-marathon, duktiga unga tjejer på uppgång!

 

Cykling med Emily i Lydenburg 

På tur i Dullstroom

 

 

.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)