Jennie Stenerhag

Senaste nytt

Columbia Grape Escape 3 dagars MTB tävling

2012-03-03

 

Det här skulle bli min första etapptävling på MTB på 7 år, jag startade The Cape Epic 2005 men var tvungen att bryta efter 3 av 8 dagar pga sjukdom. Sedan dess har jag inte kört MTB förrän jag körde Mörksuggejakten i Sverige och för några veckor sedan ett långlopp här i Sydafrika. MTB i Sverige och Sydafrika är väldigt annorlunda, här är det tort, sandigt, stenigt och stekhett!! Jag har länge haft en längtan om att köra etapptävlingar, vilket har blivit väldigt populärt i Sydafrika. Den här tävlingen kändes som en bra början. 3 dagar, inte så långa etapper och nära hemma så jag kan sova hemma varje natt.

 

Etapp 1: 75km och1200 meters klättring från Durbanville till Wellington.

 

Jag körde tillsammans med en kompis, Nicola, som har kört många etapptävlingar och har bra erfarenhet av sånt här, det kändes lugnt och jag litade mycket på henne att reglera vår fart så vi inte gick ut för hårt. Tävlingen började direkt med den längsta backen för dagen och det spred ut fältet ordentligt. Vi hängde bara med Hanlie och Jane uppför ungefär halva backen sen försvann dom och vi såg dem inte mer. Vi låg länge 2a och kanske kände oss lite för bekväma i den positionen. Vi hade lite problem under vägen, jag tappade en vattenflaska och fick stanna och hämta den, vatten är guld värt i den här värmen, Nicolas flaskställ lossnade så vi fick stanna och fixa det. Sedan fick Nicola punktering och vi fick stanna och pumpa 2 ggr och det var nätt och jämnt att hon kunde rulla över mållinjen. Vi blev omkörda av Yolandi och Nicci efter ca 50km och gick i mål som 3e damlaget.

 

Det var kul idag, mycket roligare än långloppet jag körde för någon vecka sedan, så kanske kanske att jag kommer att gilla etapptävlingar på MTB i fortsättningen:-)

 

Stort tack till världens bästa Craig som hjälpte oss med lagning, gave mig massage och servade min cykel när vi kom hem, undra vem som jobbade hårdast idag??

 

Team Thule/Diadora innan starten av etapp 1:-)

 

Starten av Columbia Grape Escape 3 dagars MTB

 

Bilden som hamnade på första sidan i tidningen:-)

 

 

Etapp 2: 69km och1600 meters klättring från Wellington till Wellington

 

Dagens etapp började med öppna vägar och ganska platt de första 40km, det gjorde att det gick fort i början och jag hade lite svårt att hänga med I klungkörningen på grusväg, det är inte riktigt samma sak som på landsväg… Vi blev en liten grupp tillsammans med tjejerna som låg 2a, de första körde ifrån oss efter ca 10km! De sista 29km tog lika lång tid som de första 40!! Det blev stigar och jag tror vi gjorde hela dagens klättring inom 10km, det var riktigt tungt. Vi blev belönade med en lång lång nedförskörning på stig, riktigt skoj!! Vi tappade de andra tjejerna någonstans i den långa klättringen och såg dem inte mer så vi slutade än en gång 3a. Det var en hård dag på jobbet idag, speciellt som det var +35 grader när vi gick i mål!

 

Vi hamnade på första sidan i största tidningen i det här området, lite skoj att dom valde en bild av oss av alla åkare när vi inte ens vann:-)

 

Första herrlaget i en av de brantaste backarna

 

Målgång efter etapp 2

 

Etapp 3: 72km och2000 metersklättring från Wellington till Boschendal wine farm

 

Det var tunga ben som startade sista etappen, redan i masterstarten tappade vi klungan när det gick uppför, det gjorde de andra tjejerna också så det var ok! Banan gick uppför direkt på torra dammiga vägar och stigar, det blev utdraget direkt och jag var lite för ivrig att köra på hårt i början, det var ju sista dagen så bara att ge allt! Nicola bromsade mig lite eftersom vi hade mycket klättring framför oss. Det kändes bra idag och de tekniska partierna var riktigt roliga. Mot slutet var jag dock helt färdig och då var Nicola den starkare och pushade mig den sista biten på de ojämna vingårdsvägarna. Jag kan knappt vänta på min nya heldämpade cykel som är på väg nästa vecka, synd bara att den inte hann komma till den här tävlingen…

 

Vi var nöjda med vår 3e plats!! Det var min första etapptävling på MTB och jag hade verkligen skoj! Alla tjejerna som vi hade framför oss är mountainbikecyklister och har massor med erfarenhet som jag saknar. Formatet på tävlingen där man kör i 2 mannalag är riktigt kul, man vet att det alltid finns någon där som kan peppa en när det känns tungt:-)

 

Jag har fått blodad tand för det här så det blir nog fler MTB tävlingar framöver:-)

 

Vi ler fortfaranade innan start av etapp 3

 

Vi log ännu mer när vi äntligen gick i mål som 3a totalt i tävlingen!!

 

Damernas prispall, Hanlie och Jane vann före Yolandi och Nicci och jag och Nicola på 3e platsen.

Antal kommentarer: 1

2012-03-06 20:05:02 - Samira, E-postadressen är dold, www.sydafrikablogg.blogspot.com

Hej vännen!

Kul att läsa om dina öden och äventyr här :)

Nu har jag publicerat ett inlägg på vår blogg om dig och Argus på söndag :-)!
Vi kommer förstås att hålla tummarna så de vitnar för dig, Jennie!!

Ser fram emot en tjejlunch så småningom.

Bamsekramar från mig och Björn,
Samira
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)