Jennie Stenerhag

Senaste nytt

Skaidi Xtreme 2019

2019-09-08

Den här gången blev det mindre än 72 timmar hemma innan det var dags för nästa resa, den här resan kommer dock bli lite längre och pågå i nästan 3 veckor. Vi började med att åka till Arlanda och sova en natt då planet gick väldigt tidigt i onsdags morse. Bilen lämnade vi på långtidsparkeringen där den får stå i 3 veckor. Vi flög till Oslo och sedan vidare till Alta i nord-Norge där vi tog en färja upp till Hammerfest.

Jag var på Skaidi Extreme för 5 år sedan och nu var det äntligen dags igen. Detta är mer av en 3 dagars upplevelse-resa än en tävling. Sedan är själva tävlingen på lördagen otroligt hård då terrängen är tungkörd och krävande. Vi började på torsdag morgon med att ta med all packning till färjan. Där fick de stora väskorna och cykelväskorna åka bil till Skaidi och vi klev på färjan med cyklarna (de fick dock stå på färjan tills kvällen). Vi åkte en 2 timmars båttur till en hamn på Seiland där vi blev indelade i små grupper med 4 personer i varje och vi fick kliva i små fiskebåtar och ut och fiska. Vi hade en väldig tur med vädret då det var soligt och fint vilket är ovanligt här uppe. Vi hade en lugn och skön fisketur på ca 2,5 timmar och sedan blev vi serverade en smaskig fiskgryta på vår fångst och även lammkött som tillagats under jorden! Det är något speciellt med sådana luncher! Vi klev på vår färja där cyklarna väntade och efter en 2 timmars båtfärd till Neverfjord fick vi äntligen byta om och cykla de sista 40 kilometrarna till Skaidi. Det var en riktigt fin dag med ett fullt program!

I fredags stack jag och Craig ut för att kolla delar av banan, det var så otroligt blött och brötigt att 30 kilometer tog oss 3 timmar! Vi hade inte planerat att vara ute så länge men terrängen är långsam och vi visste inte hur vi kunde ta en genväg nerför fjället så det fick bli en längre runda än vi tänkt oss och tyvärr gjorde det att vi missade lunchen hos Samerna, vilket var lite synd. Jag vet inte om jag har kört något så blött tidigare, så lördagen skulle bli väldigt spännande! På fredagskvällen var det stor invigning av Skaidi Extreme med väldigt god mat, musik och festligheter! Tyvärr var det utomhus så vi blev inte långvariga då det var så kallt.

Det hade regnat under natten till lördag och tävlingsdagen, det var 7 grader ute och molnigt, så den stora frågan var hur mycket kläder jag skulle ha på mig… Det blev till slut knävärmare, armvärmare, pannband, och vindväst, jag ville inte frysa! Vi startade kl 11.30 och min största konkurrent för dagen var Gunn Rita, hon har visserligen slutat tävla men hon hade sagt att hon gärna ville vinna och skulle köra hårt idag. Det gick fort från starten och uppför den första backen, jag lyckades vara före henne upp men så körde hon om mig precis innan toppen och var före utför. Efter 4 kilometer kom vi förbi målområdet och jag var bara några sekunder efter och lyckades komma ikapp i den steniga uppförsbacken som följde. Det var nog banans längsta klättring och på toppen var vi tillsammans. Sedan vågade jag inte släppa på för fullt utför när det var så blött och halkigt och nere vid målområdet vid nästa varvning (efter ca 12 kilometer) var jag ca 20 sekunder bakom. Än en gång körde vi uppför den steniga backen och jag närmade mig, även om jag inte var riktigt ifatt Gunn Rita. Väl uppe på fjället märkte jag att jag höll en högre fart än henne och kunde gå ikapp och körde på hårt för att gå om. Hon släppte ganska snart och jag kunde öka avståndet. Jag ville få en så stor lucka som möjligt till utförsbacken från masten och banans högsta topp. Jag såg henne inte mer och kunde utöka ledningen hela tiden och till slut vinna med ca 5 minuter. Det kändes väldigt kul att få vinna den här tävlingen, den är väldigt speciell och ingen annanstans har jag kört en bana som den här. Det är ojämnt underlag precis hela tiden och man får vara försiktig så man inte kör ner framhjulet i någon grop eller fastnar i en myr, vilket hände några gånger. Den här gången var det så blött att det gjorde saken mycket värre. Det är så otroligt tungkört och man får jobba precis hela tiden, man får ingenting gratis. Det säger en hel del när 42 kilometer tog mig 2 timmar 44 minuter!

På kvällen blev det bankett med middag med bara lokal mat. Den här tävlingen är verkligen speciell på så många sätt!

Nu stannar vi här uppe i Nord Norge i några dagar innan vår resa går vidare till Turkiet och nästa tävling och äventyr!

 

Kollar banan dagen innan tävlingen

På fiskebåten med Kristina, Craig och Lars

Craig var storfiskaren i vår båt

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)